Ce este IMEI-ul, algoritmul A5 si localizarea GSM?

- IMEI-ul (International Mobile Station Equipment Identity) reprezinta un cod format din 15 cifre, care este folosit pentru a identifica un telefon. Acest cod este unic, fiind un identificator care odata capturat de un interceptor GSM va fi utilizat la interceptarea si localizarea telefonului.
- A5 este algoritm de criptare utilizat in retelele GSM pentru asigurarea securitatii si intimitatii traficului voce/date. Interceptoarele GSM pot anula criptarea comunicatiilor sau le pot decripta in timp real, prin tehnici complexe de extragere si calculare a cheii de autentificare Kc.
- Localizarea GSM se refera la stabilirea locatiei telefonului tinta de catre un interceptor GSM cu capabilitati de localizare GSM si/sau GPS, sau de catre operatorul GSM. Pentru localizare sunt trimise mesaje invizibile de introgare catre telefonul tinta, numite ping. In baza raspunsului automat al telefonului, se calculeaza pozitia sa.
Pentru mai multe informatii tehnice si explicatii, va recomandam sa parcurgeti glosarul de termeni de la finalul acestei pagini.

Toate modificarile parametrilor enumerati mai sus sunt identificate instant de catre telefoanele XCell Stealth, care vor alarma utilizatorul de fiecare data cand o incercare de interceptare a telefonului este in curs.

Versiuni telefoane XCell Stealth

Exista cinci versiuni ale telefoanelor XCell Stealt.

Tabelul functiilor speciale ale telefoanelor

Functii speciale XCell
Basic
XCell Advanced XCell
Crypt
XCell
Dynamic IMEI
XCell Dynamic
IMEI v2
Alerta de proximitate interceptor GSM Da Da Da Da Da
Alerta interceptare convorbiri Da Da Da Da Da
IMEI dinamic       Da Da
Alerta schimbare criptare/lipsa criptare retea GSM Da Da Da Da Da
Alerta localizare telefon         Da
Blocare canal (ARFCN)         Da
Afisare TMSI         Da
Stergere automata istoric apeluri         Da
Inregistrare audio apeluri         Da
Mod detectie interceptor GSM       Da Da
Mod anti-interceptare       Da Da
Criptare SMS     Da    
Protectie la perchezitii electronice Da Da Da Da Da
Pret 400 euro 500 euro 600 euro 800 euro 800 euro

 

 


 • XCell Basic - pret: 400 euro


  Produs pe platforma Nokia BB5/Series 40 6th Edition, Xcell Basic este un telefon Nokia 6303i modificat hardware si software. Telefonul avertizeaza cu ocazia oricarei incercari de interceptare executata cu echipamente de interceptare sau din centrala operatorului GSM.

   

  Functii speciale:

  1. Alerta de proximitate interceptor GSM . In modul standby telefonul va afisa o pictograma de avertizare (lacat deschis) in cazul in care acesta este interceptat de un interceptor GSM sau direct din centrala operatorului GSM.2. Alerta de interceptare convorbiri telefonice. In timpul convorbirii interceptate telefonul va afisa o pictograma de avertizare (lacat deschis) in cazul in care convorbirea telefonica este interceptata.

   

  3. Protectie la perchezitia electronicaTelefoanul XCell Basic nu poate fi accesat si investigat de echipamente profesionale criminalistice sau de aplicatii software destinate investigatiilor/perchezitiilor electronice. Extragerea fizica a informatiilor si a fisierelor de sistem este blocata de filtre de securitate.

  Nu sunt disponibile alerte sonore sau vibratii, alertele de interceptare fiind discrete (doar pictograme).
  Pentru utilizarea telefonului nu sunt necesare setari speciale. Functioneaza asa cum este.
  Nota importanta: Materialul video a fost filmat in conditii legale, cu sprijinul nemijlocit al Departamentului Special al Politiei, avand ca unic scop testarea functiilor speciale ale telefoanelor. In decursul testelor nu au fost interceptate telefoanele mobile apartinand altor persoane. XCell Technologies nu detine, nu utilizeaza, nu comercializeaza si nu are acces direct la tehnologia destinata interceptarii telecomunicatiilor.

  Cum functioneaza?

  Telefonul XCell Basic este capabil sa detecteze orice schimbare a parametrilor retelei GSM, efectuata de un interceptor GSM pentru a forta telefonul mobil sa se inregistreze in reteaua virtuala generata de acesta (vezi si pagina Despre, unde sunt explicate principiile de functionare ale unui interceptor GSM). In momentul detectarii acestor schimbari, telefonul va avertiza utilizatorul despre faptul ca in zona opereaza un interceptor GSM iar parametrii de identificare ai telefonului vor fi iminent capturati de catre sistem. Aceasta alerta este denumita alerta de proximitate interceptor GSM.
  Inregistrarea telefonului in reteaua virtuala generata de interceptorul GSM este un proces automat, invizibil si independent de vointa utilizatorului telefonului, acesta fiind un comportament comun oricarui telefon mobil. Orice telefon mobil va alege sa se conecteze la BTS-ul care are cel mai puternic semnal, care in cazul interceptarii telefonului este semnalul generat de interceptorul GSM. Interceptoarele GSM (cele active si semi-active) forteaza conectarea telefoanelor mobile in propia retea prin suprimarea semnalului BTS-ului real cu un semnal mult mai puternic si imitand sau clonand parametrii retelei GSM originale: MCC, MNC si LAC. Vor fi insa modificati parametrii ARFCN si Cell ID pentru a forta conectarea telefonului la interceptorul GSM.
  Telefoanele XCell Basic detecteaza aceste schimbari care sunt invizibile pentru celelalte telefoane si alerteaza utilizatorul prin afisarea unei pictograme discrete pe ecran. Aceeasi avertizare vizuala va fi afisata in timpul unei convorbiri telefonice, daca aceasta este interceptata. Aceasta avertizare este denumita alerta de interceptare a convorbirii telefonice.

  NOTA: telefoanele XCell Stealth vor alerta utilizatorul si in cazul in care sunt supuse interceptarii colaterale au indirecte, adica atunci cand doar telefonul corespondentului convorbirii telefonice este interceptat in mod direct. In acest caz, XCell Basic va afisa o pictograma de alerta (lacat deschis).
  Verificarea interceptarii colaterale sau indirecte se efectueaza instant, prin apelarea oricarui alt numar. Daca alertele de interceptare nu se activeaza, inseamna ca doar telefonul corespondentului precendet era interceptat.   

 •  

 • XCell Advanced - pret: 500 euro

  Produs pe platforma Nokia S60v3, telefonul XCell Advanced este un smartphone Nokia E51 modificat, care ruleaza sistemul de operare Symbian.

  Functii speciale:

  1. Alerta de proximitate interceptor GSM. In cazul in care nu exista nicio amenintare ca telefonul sa fie interceptat iar comunicatiile sunt securizate, in modul standby telefonul va afisa urmatoarele pictograme:

  un lacat inchis (telefonul nu este interceptat)
  Status: securizat (Status: secure)
  Sarcina: scanare retea (Task: network scanning)

   

  Atunci cand telefonul detecteaza un interceptor activ sau semi-activ care scaneaza telefoanele din zona pentru a le captura IMEI-ul si IMSI-ul, statusul telefonului se va modifica in "modul alerta", si urmatoarele pictograme si mesaje de alerta vor fi afisate pe ecran:

  un lacat deschis
  Status: nesecurizat (Status: unsecure!)
  Interceptare activa (Monitoring in progress)
  Telefonul va reactiona in acelasi fel descris mai sus, si in cazul interceptarii efectuata prin intermediul operatorului GSM.
   

  2. Alerta de interceptare convorbiri telefoniceIn timpul convorbirii interceptate, telefonul va afisa alaturi de numarul apelat/care apeleaza o pictograma constand intr-un lacat deschis (vezi imaginile de mai jos).
   

  3. Protectie la perchezitia electronicaTelefoanul XCell Advanced nu poate fi accesat si investigat de echipamente profesionale criminalistice sau de aplicatii software destinate investigatiilor/perchezitiilor electronice. Extragerea fizica a informatiilor si a fisierelor de sistem este blocata de filtre de securitate.

  De retinut: in cazul interceptarii efectuate direct din centrala operatorului GSM, telefonul va afisa doar alerta de interceptare a convorbirii telefonice, fara a fi declansata si alerta de proximitate interceptor GSM.
  Pentru utilizarea telefonului nu sunt necesare setari speciale. Functioneaza asa cum este.   
 •  
 • Nota importanta: Materialul video a fost filmat in conditii legale, cu sprijinul nemijlocit al Departamentului Special al Politiei, avand ca unic scop testarea functiilor speciale ale telefoanelor. In decursul testelor nu au fost interceptate telefoanele mobile apartinand altor persoane. XCell Technologies nu detine, nu utilizeaza, nu comercializeaza si nu are acces direct la tehnologia destinata interceptarii telecomunicatiilor. •  
 • Cum functioneaza?

 • Telefonul XCell Advanced este capabil sa detecteze orice schimbare a parametrilor retelei GSM, efectuata de un interceptor GSM pentru a forta telefonul mobil sa se inregistreze in reteaua virtuala generata de acesta (vezi si pagina Despre, unde este explicate principiile de functionare ale unui interceptor GSM). In momentul detectarii acestor schimbari, telefonul va avertiza utilizatorul despre faptul ca in zona opereaza un interceptor GSM iar parametrii de identificare ai telefonului vor fi iminent capturati de catre sistem. Aceasta alerta este denumita alerta de proximitate interceptor GSM. Conectarea telefonului la reteaua virtuala generata de interceptorul GSM este un proces automat, invizibil si independent de vointa utilizatorului telefonului, acesta fiind un comportament comun oricarui telefon mobil. Orice telefon mobil va alege sa se conecteze la BTS-ul care are cel mai puternic semnal, care in cazul interceptarii telefonului este semnalul generat de interceptorul GSM. Interceptoarele GSM (cele active si semi-active) forteaza conectarea telefoanelor mobile in propia retea prin suprimarea semnalului BTS-ului real cu un semnal mult mai puternic si imitand sau clonand parametrii retelei GSM originale: MCC, MNC si LAC. Vor fi insa modificati parametrii ARFCN si CellID pentru a forta conectarea telefonului la interceptorul GSM.
  Telefoanele XCell Advanced detecteaza aceste schimbari care sunt invizibile pentru celelalte telefoane si alerteaza utilizatorul prin afisarea unei pictograme discrete pe ecran. Aceeasi avertizare vizuala va fi afisata in timpul unei convorbiri telefonice, daca aceasta este interceptata. Aceasta avertizare este denumita alerta de interceptare a convorbirii telefonice.
  In plus fata de telefonul XCell Basic, acesta va afisa o alerta suplimentara in cazul inteceptarii convorbirii telefonice: un mic lacat deschis, situat inaintea numarului apelat sau care apeleaza (vezi imaginile de mai sus).


  NOTA: telefoanele XCell Stealth vor alerta utilizatorul si in cazul in care sunt supuse interceptarii colaterale au indirecte, adica atunci cand doar telefonul corespondentului convorbirii telefonice este interceptat in mod direct. In acest caz, XCell Advanced va afisa o pictograma de alerta (lacat deschis).
  Verificarea interceptarii colaterale sau indirecte se efectueaza instant, prin apelarea oricarui alt numar. Daca alertele de interceptare nu se activeaza, inseamna ca doar telefonul corespondentului precendet era interceptat.


 •  

   

   

 • XCell Crypt - pret: 600 euro

  Produs pe platforma Nokia S60v3, telefonul XCell Advanced este un smartphone Nokia E51 modificat, care ruleaza sistemul de operare Symbian.

  Incorporeaza toate functiile XCell Advanced (alerta de proximitate interceptor GSM si alerta de interceptare convorbiri telefonice), plus: Functia de criptare SMS:In momentul declansarii alertei de interceptare, utilizatorul telefonului poate comunica prin SMS-uri criptate. De retinut: pe telefonul corespondent trebuie sa fie instalata aceeasi aplicatie de criptare, pentru a putea decripta mesajul sosit. Sunt asigurate aplicatii de criptare suplimentare, la pretul de 100 euro/aplicatie, in format jar/jad si care pot fi instalate pe orice telefon java sau Symbian.
  Functia de criptare SMS este conceputa pentru expedierea/primirea mesajelor criptate. Algoritmul de criptare utilizat de aplicatii este AES-256, generand cheile de criptare pentru parole in algoritmul SHA 256. Este asigurata criptatea end-to-end, ceea ce inseamna ca nimeni nu va putea citi mesajele in afara celor doi corespondenti care detin cheile de criptare/decriptare. Deasemeni, daca telefonul va fi pierdut nimeni nu va putea lectura continutul text al SMS-urilor salvate, in afara cazului in care parola de acces a aplicatiei este salvata pe telefon.
  De retinut: functia de criptare SMS este operationala doar daca pe ambele telefoane a fost instalata aplicatia de criptare.
  Pentru utilizarea telefonului nu sunt necesare setari speciale. Functioneaza asa cum este.

  Protectie la perchezitia electronicaTelefoanul XCell Crypt nu poate fi accesat si investigat de echipamente profesionale criminalistice sau de aplicatii software destinate investigatiilor/perchezitiilor electronice. Extragerea fizica a informatiilor si a fisierelor de sistem este blocata de filtre de securitate.
  Nota importanta: Materialul video a fost filmat in conditii legale, cu sprijinul nemijlocit al Departamentului Special al Politiei, avand ca unic scop testarea functiilor speciale ale telefoanelor. In decursul testelor nu au fost interceptate telefoanele mobile apartinand altor persoane. XCell Technologies nu detine, nu utilizeaza, nu comercializeaza si nu are acces direct la tehnologia destinata interceptarii telecomunicatiilor.

  Cum functioneaza?

  Telefonul XCell Crypt este capabil sa detecteze orice schimbare a parametrilor retelei GSM, efectuata de un interceptor GSM pentru a forta telefonul mobil sa se inregistreze in reteaua virtuala generata de acesta (vezi si pagina Despre, unde este explicate principiile de functionare ale unui interceptor GSM). In momentul detectarii acestor schimbari, telefonul va avertiza utilizatorul despre faptul ca in zona opereaza un interceptor GSM iar parametrii de identificare ai telefonului vor fi iminent capturati de catre sistem. Aceasta alerta este denumita alerta de proximitate interceptor GSM.
  Conectarea telefonului la reteaua virtuala generata de interceptorul GSM este un proces automat, invizibil si independent de vointa utilizatorului telefonului, acesta fiind un comportament comun oricarui telefon mobil. Orice telefon mobil va alege sa se conecteze la BTS-ul care are cel mai puternic semnal, care in cazul interceptarii telefonului este semnalul generat de interceptorul GSM. Interceptoarele GSM (cele active si semi-active) forteaza conectarea telefoanelor mobile in propia retea prin suprimarea semnalului BTS-ului real cu un semnal mult mai puternic si imitand sau clonand parametrii retelei GSM originale: MCC, MNC si LAC. Vor fi insa modificati parametrii ARFCN si CellID pentru a forta conectarea telefonului la interceptorul GSM. Telefoanul XCell Crypt detecteaza aceste schimbari care sunt invizibile pentru celelalte telefoane si alerteaza utilizatorul prin afisarea unei pictograme discrete pe ecran. Aceeasi avertizare vizuala va fi afisata in timpul unei convorbiri telefonice, daca aceasta este interceptata. Aceasta avertizare este denumita alerta de interceptare a convorbirii telefonice.
  In plus fata de telefonul XCell Basic, acesta va afisa o alerta suplimentara in cazul inteceptarii convorbirii telefonice: un mic lacat deschis, situat inaintea numarului apelat sau care apeleaza (vezi imaginile).
  Telefonul XCell Crypt are si functia de criptare a mesajelor SMS, pentru comunicatii SMS criptate in cazul in care telefonul este supus interceptarii convorbirilor telefonice.

  Atentie: a nu se abuza de functia de criptare SMS. Utilizatorul risca sa atraga o atentie nedorita asupra sa. Nu recomandam utilizarea acestei functii mai mult de sapte zile consecutive, din motive care tin de practica serviciilor speciale in ceea ce priveste instalarea de aparatura destinata interceptarilor ambientale.

 • NOTA: telefoanele XCell Stealth vor alerta utilizatorul si in cazul in care sunt supuse interceptarii colaterale au indirecte, adica atunci cand doar telefonul corespondentului convorbirii telefonice este interceptat in mod direct. In acest caz, XCell Crypt va afisa o pictograma de alerta (lacat deschis).
  Verificarea interceptarii colaterale sau indirecte se efectueaza instant, prin apelarea oricarui alt numar. Daca alertele de interceptare nu se activeaza, inseamna ca doar telefonul corespondentului precendet era interceptat.
   


 • XCell Dynamic IMEI - pret: 800 euro

  Telefonul include toate functiile XCell Advanced plus functile IMEI variabil si A5 tracer, ceea ce face ca telefonul sa fie imposibil de interceptat si localizat. Algoritmul care genereaza IMEI-urile aleatorii este unul complex iar IMEI-urile nu se vor repeta niciodata.

   

  Xcell Dynamic IMEI este produs pe platforma Samsung G600, incluzand modificari hardware si un firmware special.
  In configurarea standard si ca masura de securitate, daca apelul telefonic este interceptat acesta va fi intrerupt automat de catre telefon si niciun apel sau SMS nu va putea fi efectuat/receptionat pana cand alerta de interceptare nu este ridicata automat de telefon. Din aceasta cauza telefonul XCell Dynamic IMEI este cel mai eficient telefon anti-interceptare pe care il puteti utiliza simplu si cu rezultate pozitive 100%.

   

  FUNCTII SPECIALE:

  1. IMEI DINAMIC

  Functia IMEI dinamic are patru optiuni, descrise mai jos.

   

  A. IMEI intotdeauna aleatoriu (Random always): IMEI-ul telefonului va fi intotdeauna variabil, atunci cand este interogat de reteaua GSM sau atunci cand un interceptor GSM incearca sa il captureze. Telefonul isi va modifica automat IMEI-ul si dupa fiecare apel si SMS, ca si dupa fiecare restartare.

  B. IMEI aleatoriu la prima interogare (Random on first request): IMEI-ul telefonului este modificat automat la prima inserare a unui SIM si in momentul in care reteaua GSM interogheaza telefonul pentru trimiterea identificatorilor necesari inregistrarii in retea (IMEI, IMSI). Selectarea acestei optiuni va avea ca rezultat modificarea automata a IMEI-ului doar o singura data, cu ocazia inregistrarii telefonului in reteaua GSM.

   

  C. IMEI definit de utilizator (User defined): IMEI-ul telefonului poate fi definit manual de utilizator, putand fi configurat orice IMEI.

   

  D. IMEI original (Stay original):IMEI-ul telefonului va ramane cel original. 

   

   

  2. Alerta de proximitate interceptor GSMTelefonul va afisa in partea superioara a ecranului o pictograma (lacat deschis rosu si cifta 0 - zero) atunci cand detecteaza un interceptor GSM in actiune. Cifra zero inseamna ca a fost anulata criptarea A5/1 prin actiunea unui interceptor GSM. Alerta vizuala va fi insotita (la alegere) de sunete si vibratii.

  Aceeasi pictograma va fi afisata si in cazul in care telefonul este interceptat direct din centrala operatorului GSM.

  3. Alerta de interceptare convorbiri telefonice Daca apelul telefonic este interceptat, telefonul va afisa in timpul apelului o alerta vizuala (lacat deschis rosu si cifra 0 - zero). Cifra zero inseamna ca a fost anulata criptarea A5/1 fie de un interceptor GSM fie direct din centrala operatorului GSM.

  Important: In modul standby telefonul va afisa intotdeauna pictograma cu lacatul deschis rosu si cifra 0 (zero) pentru ca in standby nu exista comunicatii voce/date care sa fie criptate de reteaua GSM. Acesta este un comportament normal al telefonului si nu reprezinta o alerta de interceptare.

   

  Daca telefonul nu este interceptat, in timpul unui apel sau atunci cand este trimis/receptionat un SMS pe ecran va fi afisata o pictograma de secutitate: lacat inchis verde si cifra 1, insemnand ca algoritmul standard GSM A5/1 protejeaza convorbirile si SMS-urile. Daca in timpul apelului aceasta pictograma va ramane rosie si va indica cifra zero, inseamna ca telefonul este interceptat chiar in acel moment.

   

  In cazul in care se va incerca interceptarea telefonului XCell Dynamic IMEI cu ajutorul unui interceptor GSM care nu anuleaza criptarea insa coboara nivelul de criptare de la algoritmul puternic A5/1 la cel mai slab si usor de decriptat (A5/2), telefonul va afisa o pictograma de alerta continand un lacat galben si cifra 2.

   

  In cazul in care telefonul este inregistrat intr-o retea GSM care utilizeaza un nivel mai redus de securitate (algoritmul A5/2 care este folosit in China, India, etc.), telefonul va afisa pictograma de alrta continand lacatul galben si cifra 2.


  In functie de setarile utilizatorului, toate alertele vizuale (pictograme) vor fi insotite de alarme sonore si/sau vibratii. Vezi mai jos manualul de utilizare.
  Atentie: ca o masura activa de securitate, atat timp cat telefonul este interceptat nu vor putea fi efectuate apeluri si nici trimise sau receptionate SMS-uri. Daca interceptarea survine chiar in timpul desfasurarii unui apel telefonic, acesta va fi intrerupt automat de catre telefon. In cazul in care utilizatorul doreste totusi sa efectueze apeluri si sa trimita sau sa primeasca SMS-uri, vor trebui modificate setarile telefonului astfel: navigati la Phone settings > Extra settings > introduceti parola > A5 tracer > A5 change alert > debifati optiunea HandOff prin bifarea oricarei alte optiuni de alerta. In cazul in care optiunea HandOff este selectata iar telefonul este interceptat, orice apel telefonic va fi intrerupt si nu va mai putea fi efectuat sau primit un altul pana cand interceptarea telefonului i-a sfarsit. Idem si pentru SMS-uri.

   

 • 3. Protectie la perchezitia electronica
 • Telefoanul XCell Dynamic IMEI nu poate fi accesat si investigat de echipamente profesionale criminalistice sau de aplicatii software destinate investigatiilor/perchezitiilor electronice. Extragerea fizica a informatiilor si a fisierelor de sistem este blocata de filtre de securitate.  Nota importanta: Materialul video a fost filmat in conditii legale, cu sprijinul nemijlocit al Departamentului Special al Politiei, avand ca unic scop testarea functiilor speciale ale telefoanelor. In decursul testelor nu au fost interceptate telefoanele mobile apartinand altor persoane. XCell Technologies nu detine, nu utilizeaza, nu comercializeaza si nu are acces dirct la aparatura destinata interceptarii telecomunicatiilor.

  Cum functioneaza?

  Telefonul XCell Dynamic IMEI este capabil sa detecteze orice schimbare a parametrilor retelei GSM, efectuata de un interceptor GSM pentru a forta telefonul mobil sa se conecteze la acesta (vezi si pagina Despre, unde sunt explicate principiile de functionare ale unui interceptor GSM). In momentul detectarii acestor schimbari, telefonul va avertiza utilizatorul despre faptul ca in zona opereaza un interceptor GSM iar parametrii de identificare ai telefonului vor fi iminent capturati de catre sistem. Aceasta alerta este denumita alerta de proximitate interceptor GSM.
  Conectarea telefonului la interceptorul GSM este un proces automat, invizibil si independent de vointa utilizatorului telefonului, acesta fiind un comportament comun oricarui telefon mobil. Orice telefon mobil va alege sa se conecteze la BTS-ul care are cel mai puternic semnal, care in cazul interceptarii telefonului este semnalul generat de interceptorul GSM. Interceptoarele GSM (cele active si semi-active) forteaza conectarea telefoanelor mobile in propia retea prin suprimarea semnalului BTS-ului real cu un semnal mult mai puternic si imitand sau clonand parametrii retelei GSM originale: MCC, MNC si LAC. Vor fi insa modificati parametrii ARFCN si Cell ID pentru a forta conectarea telefonului la interceptorul GSM. Telefoanele XCell Basic detecteaza aceste schimbari care sunt invizibile pentru celelalte telefoane si alerteaza utilizatorul prin afisarea unei pictograme discrete pe ecran. Aceeasi avertizare vizuala va fi afisata in timpul unei convorbiri telefonice, daca aceasta este interceptata. Aceasta avertizare este denumita alerta de interceptare a convorbirii telefonice.


  Daca identificatorii retelei sunt modificati de un interceptor GSM (CellID, ARFCN, TMSI, etc.) ori criptarea este coborata fortat la algoritmul mai slab A5/2, telefonul va detecta imediat aceste schimbari si va alerta utilizatorul printr-o alarma sau vibratii, ori prin afisarea unui mesaj (text) de alerta pe ecranul telefonului.
  Telefonul isi va modifica automat IMEI-ul intr-un mod aleatoriu la fiecare apel sau SMS. IMEI-ul poate fi modificat si manual de catre utilizator, alocand de exemplu un IMEI al unui alt telefon, de exemplu al unui telefon blocat de retea.

  4. Functia IMEI dinamic:

  Aceasta functie este conceputa pentru protectia apelurilor telefonice si SMS-urilor impotriva interceptarii cu ajutorul unui interceptor GSM.

  Pentru interceptarea unui telefon, interceptorarele GSM active sau semi-active se folosesc de trei identificatori unici ai unui telefon:

  IMEI - numarul unic de inregistrare al telefonului;
  IMSI - numarul unic de inregistrare al SIM-ului;
  Numarul de telefon. Acesta nu este transmis in retea, insa operatorul GSM il cunoaste;

  In situatia in care telefonul isi modifica IMEI-ul si va fi inserat un nou SIM, toti cei trei identificatori amintiti mai sus vor fi modificati. In accest fel, operatorul nterceptorului GSM nu va mai cunoaste identitatea telefonului si nu va sti care telefon va trebui monitorizat.
  Daca intr-un telefon obisnuit este schimbat doar SIM-ul sau este utilizat acelasi SIM intr-un telefon nou (un alt IMEI), nu va putea fi evitata interceptarea sa.
  Daca insa vor fi schimbati simultan identificatorii IMEI si IMSI, va putea fi evitata interceptarea telefonului de catre orice interceptor GSM. Pentru ca indentificatorii telefonului au fost schimbati (dupa ce in prealabil au fost capturati de catre interceptor si inregistrati in lista telefoanelor tinta), operatorul interceptorului GSM va fi nevoit sa intreprinda noi actiuni de scanare a telefoanelor si de capturare a noilor identificatorilor unici IMEI si IMSI. Mai mult, operatorul interceptorului GSM nu va realiza ca a pierdut deja controlul asupra telefonului.

  5. Functia de monitorizare a criptarii GSM (A5 tracer):

  Aceasta funtie este conceputa pentru protectia apelurilor telefonice si SMS-urilor impotriva interceptarii cu ajutorul unui interceptor GSM sau direct din centrala operatorului GSM.

  Pentru a intercepta un telefon mobil, sistemele active si semi-active de interceptare cloneaza un BTS real al operatorului GSM si forteaza telefoanele mobile sa se conecteze la acestea, actionand ca un intermediar intre telefon si reteaua GSM. Telefoanele mobile indiferent de tipul, modelul sau complexitatea lor nu pot diferentia intre un BTS real si unul clonat (un interceptor GSM). Acestea vor alege automat si intotdeauna sa se conecteze la BTS-ul care are puterea cea mai mare de emisie dintre toate cele aflate in zona. Pentru ca interceptorul GSM va avea intotdeauna un semnal mai puternic decat la oricarui BTS real din zona, toate telefoanele mobile se vor conecta automat si fara exceptie la interceptorul GSM, care va captura astfel IMEI-urile si IMSI-urile telefoanelor, si le va utiliza in interceptarea selectiva in functie de lista telefonelor tinta.

  Un interceptor GSM poate sa efectueze urmatoarele operatiuni::

  - sa anuleze criptarea A5/1 a retelei GSM, prin care sunt protejate comunicatiilor voce/date dintre telefon si BTS, interceptand si inregistrand in clar toate convorbirile telefonice si SMS-urile;
  - sa coboare nivelul de criptare de la algoritmul mai puternic A5/1 la algoritmul mai slab A5/2, in vederea decriptarii rapide si inregistrarii convorbirilor si SMS-urilor;
  - sa nu modifice in niciun fel nivelul de criptare A5/1 (interceptoarele pasive), decriptand convorbirile telefonice si SMS-urile care tranziteaza interceptorul prin calcularea aproape de timpul real (0,7 secunde) a cheii de criptare Kc (vezi Glosarul de termeni de la sfarsitul paginii), utilizand unitati de decriptare complexe;
  - sa localizeze telefonul mobil cu o precizie de +/- 3 metri, prin operatiuni de pinging (masurand timpul de raspuns la ping-ul transmis de interceptor catre telefonul mobil) si utilizand antene directionale cu castig mare.

  Cele mai utilizate sisteme de interceptare sunt cele care coboara nivelul de criptare de la algoritmul A5/1 la A5/2, fie atat timp cat dureaza interceptarea telefonului, fie doar o anumita perioada de timp, necesara calcularii cheii de criptare (Kc) a comunicatiilor dintre telefonul mobil si BTS, stocata pe SIM.
  Telefoanele XCell Stealth pot detecra ORICE tip de interceptor GSM, fie el activ, semi-activ sau pasiv.

  Telefonul poate fi utilizat in doua moduri:

  1. Modul vanatoare (Hunting mode)
  Xcell Dynamic IMEI si XCell Dynamic IMEI v2 sunt singurele telefoane care pot de fapt sa vaneze interceptoarele GSM, prin detectarea lor in timp real. In modul vanatoare, utilizatorul telefonului va fi alertat oricand telefonul este interceptat de echipamente active, semi-active sau pasive de interceptare, si chiar atunci cand este ascultat prin intermediul operatorului GSM. Odata alertat, utilizatorul telefonului poate derula eficient orice operatiune de intoxicare sau dezinformare, poate ramane tacut sau pur si simplu poate sa inchida telefonul.
  Setarea telefonului pentru modul vanatoare: accesati meniul Extra > parola de acces > A5 tracer > A5 change alert > debifati optiunea HandOff prin bifarea oricarei alte alerte din lista > Save.

  2. Modul anti-interceptare
  Cand telefonul este interceptat prin orice mijloace (interceptor GSM sau operator GSM), orice apel telefonic initiat sau sosit pe telefon si deasemeni orice SMS trimis sau sosit, vor fi blocate. Telefonul nu va putea efectua apeluri si nu va putea trimite/receptiona SMS-uri pana cand actiunea de interceptare nu se sfarseste.
  Pentru activarea modului anti-interceptare accesati meniul Extra > parola de acces > A5 tracer > A5 change alert > bifati optiunea HandOff > Save. Odata activata aceasta functie, nu va putea fi initiat sau preluat vreun apel telefonic si nici trimis sau receptionat vreun SMS, pana cand interceptarea telefonului nu inceteaza. Deasemeni va fi intrerupt orice apel in curs, daca in timpul apelului va incepe interceptarea convorbirii.

  NOTA: telefoanele XCell Stealth vor alerta utilizatorul si in cazul in care sunt supuse interceptarii colaterale au indirecte, adica atunci cand doar telefonul corespondentului convorbirii telefonice este interceptat in mod direct. In acest caz, XCell Dymanic IMEI va afisa o pictograma de alerta (lacat deschis, rosu) si va emite un ton de alarma. Daca este activata functia anti-interceptare, utilizatorul nu va putea prelua apelul sosit de la un alt telefon care este interceptat.
  Verificarea interceptarii colaterale sau indirecte se poate efectua instant, prin apelarea oricarui alt numar. Daca alertele de interceptare nu se activeaza, inseamna ca doar telefonul corespondentului precendet era interceptat.

   
 •  


 • XCell Dynamic IMEI si anti-interceptare (v2) - pret: 1000 euro 800 euro Telefonul include toate functiile XCell Dinamic IMEI plus functiile UnPing (alerta de localizare si extragere Kc), Channel Lock (blocarea canalelor de comunicatie ARFCN), Show TMSI (afisarea valorii TMSI pe ecranul telefonului), Clear call log (stergerea instanta a istoricului apelurilor) si Recording (inregistrarea audio a convorbirilor telefonice), ceea ce face ca acest telefonu sa fie cel mai performant din gama, imposibil de interceptat si localizat si sigur 100% in exploatare. Algoritmul care genereaza IMEI-urile aleatorii este unul complex iar IMEI-urile nu se vor repeta niciodata.
  In configurarea standard si ca masura de securitate, daca apelul telefonic este interceptat acesta va fi intrerupt automat de catre telefon si niciun apel sau SMS nu va putea fi efectuat/receptionat pana cand alerta de interceptare nu este ridicata automat de telefon. Din aceasta cauza telefonul XCell Dynamic IMEI este cel mai eficient telefon anti-interceptare pe care il puteti utiliza simplu si cu rezultate pozitive 100%.
  Xcell Dynamic IMEI v2 este produs pe platforma Samsung G600, incluzand modificari hardware si un firmware special.

  FUNCTII SPECIALE:
  1. IMEI dinamic;
  2. Alerta de proximitate interceptor GSM;
  3. Alerta de interceptare convorbire telefonica;
  4. Alerta de localizare si extragere Kc;
  5. Blocare canal (ARFCN);
  6. Afisarea TMSI;
  7. Stergerea instanta a istoricului apelurilor;
  8. Inregistrarea audio a convorbirilor telefonice;
  9. Protectie la perchezitia electronica.

  1. IMEI dinamic
  Functia IMEI dinamic are patru optiuni, descrise mai jos.

  A. IMEI intotdeauna aleatoriu (Random always):
  IMEI-ul telefonului va fi intotdeauna variabil, atunci cand este interogat de reteaua GSM sau atunci cand un interceptor GSM incearca sa il captureze. Telefonul isi va modifica automat IMEI-ul si dupa fiecare apel si SMS, ca si dupa fiecare restartare.

  B. IMEI aleatoriu la prima interogare (Random on first request):
  IMEI-ul telefonului este modificat automat la prima inserare a unui SIM si in momentul in care reteaua GSM interogheaza telefonul pentru trimiterea identificatorilor necesari inregistrarii in retea (IMEI, IMSI). Selectarea acestei optiuni va avea ca rezultat modificarea automata a IMEI-ului doar o singura data, cu ocazia inregistrarii telefonului in reteaua GSM.

  C. IMEI definit de utilizator (User defined):
  IMEI-ul telefonului poate fi definit manual de utilizator, putand fi configurata orice valoare.

  D. IMEI original (Stay original):
  IMEI-ul telefonului va ramane cel original.
   

  Aceasta functie este conceputa pentru protectia apelurilor telefonice si SMS-urilor impotriva interceptarii cu ajutorul unui interceptor GSM.

  Pentru interceptarea unui telefon, interceptorarele GSM active sau semi-active se folosesc de trei identificatori unici ai unui telefon:

  IMEI - numarul unic de inregistrare al telefonului;
  IMSI - numarul unic de inregistrare al SIM-ului;
  Numarul de telefon. Acesta nu este transmis in retea, insa operatorul GSM il cunoaste;

  In situatia in care telefonul isi modifica IMEI-ul si va fi inserat un nou SIM, toti cei trei identificatori amintiti mai sus vor fi modificati. In accest fel, operatorul nterceptorului GSM nu va mai cunoaste identitatea telefonului si nu va sti care telefon va trebui monitorizat.
  Daca intr-un telefon obisnuit este schimbat doar SIM-ul sau este utilizat acelasi SIM intr-un telefon nou (un alt IMEI), nu va putea fi evitata interceptarea sa.
  Daca insa vor fi schimbati simultan identificatorii IMEI si IMSI, va putea fi evitata interceptarea telefonului de catre orice interceptor GSM. Pentru ca indentificatorii telefonului au fost schimbati (dupa ce in prealabil au fost capturati de catre interceptor si inregistrati in lista telefoanelor tinta), operatorul interceptorului GSM va fi nevoit sa intreprinda noi actiuni de scanare a telefoanelor si de capturare a noilor identificatorilor unici IMEI si IMSI. Mai mult, operatorul interceptorului GSM nu va realiza ca a pierdut deja controlul asupra telefonului.

  2. Alerta de proximitate interceptor GSM
  Telefonul va afisa in partea superioara a ecranului o pictograma (lacat deschis rosu si cifta 0 - zero) atunci cand detecteaza un interceptor GSM in actiune. Cifra zero inseamna ca a fost anulata criptarea A5/1 de actiunea unui interceptor GSM. Alerta vizuala va fi insotita (la alegere) de sunete si vibratii. Aceeasi pictograma va fi afisata si in cazul in care telefonul este interceptat direct din centrala operatorului GSM.

  3. Alerta interceptare convorbire telefonica
  Daca apelul telefonic este interceptat, telefonul va afisa in timpul apelului o alerta vizuala (lacat deschis rosu si cifra 0 - zero). Cifra zero inseamna ca a fost anulata criptarea A5/1 fie de un interceptor GSM fie direct din centrala operatorului GSM.

  Important:
  In modul standby telefonul va afisa intotdeauna pictograma cu lacatul deschis rosu si cifra 0 (zero) pentru ca in standby nu exista comunicatii voce/date care sa fie criptate de reteaua GSM. Acesta este un comportament normal al telefonului si nu reprezinta o alerta de interceptare.
  Daca telefonul nu este interceptat, in timpul unui apel sau atunci cand este trimis/receptionat un SMS pe ecran va fi afisata o pictograma de secutitate: lacat inchis verde si cifra 1, insemnand ca algoritmul standard GSM A5/1 protejeaza convorbirile si SMS-urile. Daca in timpul apelului aceasta pictograma va ramane rosie si va indica cifra zero, inseamna ca telefonul este interceptat chiar in acel moment.
  In cazul in care se va incerca interceptarea telefonului XCell Dynamic IMEI v2 cu ajutorul unui interceptor GSM care nu anuleaza criptarea insa coboara nivelul de criptare de la algoritmul puternic A5/1 la cel mai slab si usor de decriptat (A5/2), telefonul va afisa o pictograma de alerta continand un lacat galben si cifra 2.
  In cazul in care telefonul este inregistrat intr-o retea GSM care utilizeaza un nivel mai redus de securitate (algoritmul A5/2 care este folosit in China, India, etc.), telefonul va afisa pictograma de alerta continand lacatul galben si cifra 2.


   

 • In functie de setarile utilizatorului, toate alertele vizuale (pictograme) vor fi insotite de alarme sonore si/sau vibratii. Vezi mai jos manualul de utilizare.

  Atentie: ca o masura activa de securitate, atat timp cat telefonul este interceptat nu vor putea fi efectuate apeluri si nici trimise sau receptionate SMS-uri. Daca interceptarea survine chiar in timpul desfasurarii unui apel telefonic, acesta va fi intrerupt automat de catre telefon. In cazul in care utilizatorul doreste totusi sa efectueze apeluri si sa trimita sau sa primeasca SMS-uri, vor trebui modificate setarile telefonului astfel: navigati la Phone settings > Extra settings > introduceti parola > A5 tracer > A5 change alert > debifati optiunea HandOff prin bifarea oricarei alte optiuni de alerta. In cazul in care optiunea HandOff este selectata iar telefonul este interceptat, orice apel telefonic va fi intrerupt si nu va mai putea fi efectuat sau primit un altul pana cand interceptarea telefonului i-a sfarsit. Idem si pentru SMS-uri.


 • 4. Alerta de localizare si extragere Kc (UnPing)
  Aceasta functie serveste la alertarea utilizatorului atunci cand telefonul receptioneaza un numar anormal de mare de interogari sau cereri de autentificare (inregistrare) in reteaua GSM. Interceptoarele GSM sau chiar reteaua GSM (ca actiune a operatorului GSM) pot solicita aceste inregistrari intr-o rata foarte mare, pentru localizarea telefonului si/sau pentru extragerea si calcularea cheii de criptare Kc care se afla stocata pe SIM, cheie care va fi utilizata ulterior in decriptarea si ascultarea convorbirilor telefonice.  5. Blocarea canalului sau ARFCN-ului (Channel Lock)
  Aceasta functie serveste la blocarea telefonului pe un anumit ARFCN (pereche de canale radio prin care telefonul comunica cu BTS-ul, numite uplink si downlink), in celula GSM in care telefonul stationeaza. Un interceptor GSM va avea intotdeauna un semnal mai puternic decat al BTS-ului la care sunt conectate telefoanele, pentru a determina conectarea automata a acestora la interceptor si executarea interceptarii convorbirilor si SMS-urilor. Pentru a forta conectarea telefoanelor, interceptorul GSM va avea un ARFCN (vezi glosarul de termeni de la subsolul paginii) diferit fata de BTS-ul original. Activarea functiei va bloca conectarea telefonului la interceptorul GSM si in acest fel va elimina posibilitatea interceptarii. Aceasta functie poate fi utilizata doar atunci cand telefonul este stationar, intrucat gratie arhitecturii retelei GSM, ARFCN-ul se modifica de la o celula GSM la alta atunci cand telefonul se afla in miscare.

  6. Afisarea TMSI (Show TMSI)
  Functia serveste la afisarea pe ecranul telefonului a valorii TMSI (Temporary Mobile Subscriber Identity). Acesta este o identitate temporara (un identificator temporar) alocata telefonului de catre reteaua GSM si se modifica atunci cand telefonul este restartat ori cand este pierduta acoperirea retelei. TMSI-ul nu isi va schimba valoarea afisata pe ecran sau valorile afisate vor fi aceleasi intr-un scurt ciclu, daca telefonul este conectat la un interceptor GSM.

  7. Stergerea instanta a istoricului apelurilor (Clear call log)
  Functia este utila atunci cand exista pericolul iminent ca telefonul sa ajunga pe maini nedorite. Istoricul apelurilor (lista apelurilor primite, initiate si ratate) va fi sters automat dupa fiecare convorbire telefonica.

  8. Inregistrarea audio a convorbirilor telefonice (Recording)
  Activarea functiei va determina inregistrarea audio fara beep-ul de avertizare, a tuturor convorbirilor telefonice. Inregistrarile audio pot constitui probe cruciale in eventualitatea in care convorbirile telefonice interceptate sunt trunchiate, scoase din context sau prelucrate digital intr-o forma care nu corespunde realitatii. Inregistrarile audio sunt protejate de o parola de opt cifre si pot fi ascultate direct pe telefon.
 • 9. Protectie la perchezitia electronica
 • Telefoanul XCell Dinamic IMEI v2 nu poate fi accesat si investigat de echipamente profesionale criminalistice sau de aplicatii software destinate investigatiilor/perchezitiilor electronice. Extragerea fizica a informatiilor si a fisierelor de sistem este blocata de filtre de securitate.  Nota importanta: Materialul video a fost filmat legale, cu sprijinul nemijlocit al Departamentului Special al Politiei, avand ca unic scop testarea functiilor speciale ale telefoanelor. In decursul testelor nu au fost interceptate telefoanele mobile apartinand altor persoane. XCell Technologies nu detine, nu utilizeaza, nu comercializeaza si nu are acces direct la tehnologia destinata interceptarii telecomunicatiilor.
 • Cum functioneaza?

  Telefonul XCell Dynamic IMEI v2 este capabil sa detecteze orice schimbare a parametrilor retelei GSM, efectuata de un interceptor GSM pentru a forta telefonul mobil sa se conecteze la acesta (vezi si pagina Despre, unde sunt explicate principiile de functionare ale unui interceptor GSM). In momentul detectarii acestor schimbari, telefonul va avertiza utilizatorul despre faptul ca in zona opereaza un interceptor GSM iar parametrii de identificare ai telefonului vor fi iminent capturati de catre sistem. Aceasta alerta este denumita alerta de proximitate interceptor GSM.
  Conectarea telefonului la interceptorul GSM este un proces automat, invizibil si independent de vointa utilizatorului telefonului, acesta fiind un comportament comun oricarui telefon mobil. Orice telefon mobil va alege sa se conecteze la BTS-ul care are cel mai puternic semnal, care in cazul interceptarii telefonului este semnalul generat de interceptorul GSM. Interceptoarele GSM (cele active si semi-active) forteaza conectarea telefoanelor mobile in propia retea prin suprimarea semnalului BTS-ului real cu un semnal mult mai puternic si imitand sau clonand parametrii retelei GSM originale: MCC, MNC si LAC. Vor fi insa modificati parametrii ARFCN si Cell ID pentru a forta conectarea telefonului la interceptorul GSM. Telefoanele XCell Basic detecteaza aceste schimbari care sunt invizibile pentru celelalte telefoane si alerteaza utilizatorul prin afisarea unei pictograme discrete pe ecran. Aceeasi avertizare vizuala va fi afisata in timpul unei convorbiri telefonice, daca aceasta este interceptata. Aceasta avertizare este denumita alerta de interceptare a convorbirii telefonice.
  Daca identificatorii retelei sunt modificati de un interceptor GSM (CellID, ARFCN, TMSI, etc.) ori criptarea este coborata fortat la algoritmul mai slab A5/2, telefonul va detecta imediat aceste schimbari si va alerta utilizatorul printr-o alarma sau vibratii, ori prin afisarea unui mesaj (text) de alerta pe ecranul telefonului.
  Telefonul isi va modifica automat IMEI-ul intr-un mod aleatoriu la fiecare apel sau SMS. IMEI-ul poate fi modificat si manual de catre utilizator, alocand de exemplu un IMEI al unui alt telefon, de exemplu al unui telefon blocat de retea.
 • Deasemeni, telefonul va declansa o alerta si in cazul in care detecteaza un numar anormal de mare de cereri de reautentificare sosite din partea retelei GSM sau a unui interceptor GSM, metoda prin care se efectueaza localizarea GSM a telefonului. Aceasta se numeste alerta de localizare GSM - UnPing (vezi glosarul de termeni de la finalul paginii, unde sunt descrise metodele de localizare GSM, silent SMS si triangulatia).
  Telefonul XCell Dynamic IMEI v2 avertizeaza utilizatorul si in cazul in care un interceptor semi-activ deruleaza un proces de extragere a cheii de criptare a convorbirilor telefonice (Kc), cheie stocata pe SIM-ul telefonului si care va servi la decriptarea ulterioara a convorbirilor, in timp real. Aceasta actiune se deruleaza prin trimiterea repetata si constanta a unor cereri de autentificare denumite RAND, telefonul raspunzand automat cu o serie de coduri denumite SRES. Din aceste raspunsuri (invizibile pentru utilizatorul unui telefon obisnuit) se extrage si se calculeaza cheia de criptare Kc. XCell Dynamic IMEI v2 va detecta deindata aceste solicitari multiple si va declansa alerta UnPing.
  XCell Dynamic IMEI v2 poate fi fortat sa comunice cu BTS-ul real doar pe un anumit canal (denumit ARFCN), functie denumita Channel lock. Procedand astfel, telefonul este capabil sa evite manipularea BCCH, care este procesul de conectare automata pe un intrceptor GSM.
  Telefonul afiseaza pe ecran si valoarea parametrului TMSI. Aceasta valoare va ramane constanta dupa restartarea telefonului, daca acesta este supus interceptarii (functia de afisare TMSI).
  Deasemeni, telefonul va sterge automat si dupa fiecare convorbire telefonica sau apel ratat, istoricul apelurilor telefonice (functia Clear call log).
  Functia de inregistrare audio a convorbirilor telefonice (Recording) este utila pentru pastrarea nealterata a probelor audio, probe care pot fi contrapuse celor trucate eventual. Inregisrarea audio se desfasoara fara beep-ul clasic de avertizare. Inregistrarile sunt salvate in memoria interna a telefonului sau pe card-ul de memorie, si vor putea fi ascultate direct pe telefon doar prin tastarea unui cod (vezi manualul de utilizare).
 • Telefonul poate fi utilizat in doua moduri:
 • 1. Modul vanatoare (Hunting mode)
  Xcell Dynamic IMEI si XCell Dynamic IMEI v2 sunt singurele telefoane care pot de fapt sa vaneze interceptoarele GSM, prin detectarea lor in timp real. In modul vanatoare, utilizatorul telefonului va fi alertat oricand telefonul este interceptat de echipamente active, semi-active sau pasive de interceptare, si chiar atunci cand este ascultat prin intermediul operatorului GSM. Odata alertat, utilizatorul telefonului poate derula eficient orice operatiune de intoxicare sau dezinformare, poate ramane tacut sau pur si simplu poate sa inchida telefonul.
  Setarea telefonului pentru modul vanatoare: accesati meniul Extra > parola de acces > A5 tracer > A5 change alert > debifati optiunea HandOff prin bifarea oricarei alte alerte din lista > Save.
 • 2. Modul anti-interceptare
  Cand telefonul este interceptat prin orice mijloace (interceptor GSM sau operator GSM), orice apel telefonic initiat sau sosit pe telefon si deasemeni orice SMS trimis sau sosit, vor fi blocate. Telefonul nu va putea efectua apeluri si nu va putea trimite/receptiona SMS-uri pana cand actiunea de interceptare nu se sfarseste.
  Pentru activarea modului anti-interceptare accesati meniul Extra > parola de acces > A5 tracer > A5 change alert > bifati optiunea HandOff > Save. Odata activata aceasta functie, nu va putea fi initiat sau preluat vreun apel telefonic si nici trimis sau receptionat vreun SMS, pana cand interceptarea telefonului nu inceteaza. Deasemeni va fi intrerupt orice apel in curs, daca in timpul apelului va incepe interceptarea convorbirii.


  NOTA: telefoanele XCell Stealth vor alerta utilizatorul si in cazul in care sunt supuse interceptarii colaterale au indirecte, adica atunci cand doar telefonul corespondentului convorbirii telefonice este interceptat in mod direct. In acest caz, XCell Dymanic IMEI v2 va afisa o pictograma de alerta (lacat deschis, rosu) si va emite un ton de alarma. Daca este activata functia anti-interceptare, utilizatorul nu va putea prelua apelul sosit de la un alt telefon care este interceptat.
  Verificarea interceptarii colaterale sau indirecte se poate efectua instant, prin apelarea oricarui alt numar. Daca alertele de interceptare nu se activeaza, inseamna ca doar telefonul corespondentului precendet era interceptat. 

A5/0, A5/1, A5/2, A5/3
Algoritmul de criptare a comunicatiilor GSM este denumit A5. Exista patru variante ale acestui algoritm in GSM, doar primele trei fiind utilizate pe scara larga:

A5/0: criptarea nu exista.
A5/1: cel mai puternic algoritm de criptare GSM, utilizat in Europa si America de Nord.
A5/2: algoritm de criptare GSM mai slab, utilizat in unele state. GSMA (The GSM Association) a renuntat la acest algoritm inca din Iulie 2006 din cauza protectiei scazute.
A5/3: cel mai ridicat nivel de criptare utilizat de retelele de telefonie mobila 3G. Denumit si KASUMI, nu este inca utilizat pe scara larga. Este ineficient impotriva interceptarii prin simplul fapt ca interceptoarele GSM pot forta telefoanele mobile sa coboare nivelul criptarii la A5/2 sau pot anula chiar criptarea (sitiatie adesea intalnita).

A5/1
Algoritm de criptare utilizat in retelele GSM pentru asigurarea securitatii traficului voce/date. Initial a avut regim secret, devenind insa public prin scurgeri de informatii si operatiuni de reverse engineering. Au fost identificate un numar substantial de slabiciuni ale acestui algoritm. A5/1 este utilizat in Europa si statele Americii de Nord.

A5/2
Algoritm de criptare utilizat in trecut in retelele GSM, pentru asigurarea securitatii traficului voce/date. Este un algoritm slabit deliberat, pentru a putea fi exportat in diferite regiuni ale lumii. Decriptarea lui are loc in timp real, utilizand aplicatii software si echipamente hardware relativ ieftine si nu foarte performante.

ARFCN
In retelele GSM, numarul canalului de frecventa absoluta (absolute radio-frequency channel number) este un cod referitor la perechea de frecvente radio utilizate in transmisia si receptia GSM, una pentru uplink (de la telefon la BTS) si alta pentru downlink (de la BTS la telefon). Acest parametru al retelei GSM este utilizat pentru a forta telefoanele mobile sa transmita cereri de inregistrare catre un interceptor GSM (un BTS fals).

Arhitectura GSM
O retea GSM este formata din telefoanele mobile, BTS-urile sau "releele" GSM, switch-ul retelei (BSC) si sistemul de operare si control. BSS-ul (GSM Base Station System) asigura interfata dintre telefonul mobil si celelalte componente ale retelei GSM.

Ascultarea ambientala sau interceptarea ambientala (Spy Call)
Este un apel efectuat de interceptorul GSM catre telefonul tinta, in scopul ascultarii si inregistrarii discutiilor si zgomotelor ambientale captate de microfonul telefonului mobil, altele decat convorbirile telefonice. Apelul de interceptare ambientala nu poate fi sesizat de catre utilizatorul telefonului. Telefoanele XCell avertizeaza sonor si grafic in momentul in care ascultarea ambientala are loc.

Banda GSM
La ora actuala (2012) exista pe glob 14 domenii de frecvente pentru GSM, toate situate în câte una din urmatoarele benzi: 400 MHz, 700 MHz, 850 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz si 1.900 MHz. Unele domenii se folosesc numai pe anumite continente. Frecventele cu care transmit telefoanele mobile în cadrul unei legaturi cu releeul antena (legaturi numite "uplink") se deosebesc de frecventele folosite de relee în directia inversa ("downlink").
GSM 1800: uplink 1710-1785 MHz, downlink 1805-1880 MHz.
GSM 1900: uplink 1850-1910 MHz, downlink 1930-1990 MHz.
GSM 900: uplink 890-915 MHz, downlink 935-960 MHz.

BCCH
Este un canal radio unidirectional de comunicare BTS - telefon mobil (broadcast control channel) denumit si downlink. Purtatoarele BCCH au un tipar repetitiv care descrie identitatea, configurarea si functiile disponibile ale BTS-ului. Vezi mai jos si referirile la "manipularea BCCH", pentru a intelege metoda folosita de interceptoarele GSM pentru a efctua interceptarea telefoanelor mobile.

BTS
BTS-ul sau statia de baza reprezinta echipamentul de transmisie/receptie a semnalului radio in retelele GSM si este reprezentat de antene, transceiver, echipamentul de criptare/decriptare a comunicatiilor, etc. Acestea au antenele în pozitii fixe pe stalpi la sol sau pe cladiri mai inalte, trebuie sa fie numeroase, impanzind astfel mari suprafete, de ordinul unor intregi zone metropolitane si chiar si mai mari, tinzând cu timpul spre acoperirea completa a tarilor. Este cunoscut si ca "releu GSM".

Canalele GSM
Acestea sunt impartite in doua categorii: canalele de trafic si canalele de semnal.

Cell ID
Identificatorul celulei GSM. Este de regula un numar unic utilizat pentru identificarea fiecarui releu GSM (BTS). Acest parametru de retea este utilizat in tehnica manipularii BCCH de catre interceptoarele GSM. Prin schimbarea identificatorului celulei GSM, interceptorul GSM forteaza telefoanele mobile aflate in raza sa de actiune sa trimita cereri de inregistrare, capturand astfel identificatorii telefoanelor mobile: IMEI, IMSI, TMSI, classmark, etc.

Celula GSM
Fiecare releu GSM deserveste doar o mica suprafata, mai mult sau mai putin rotunda si cu diametrul de cca 8 - 10 km, numita "celula". Daca posesorul telefonului mobil se deplaseaza (de ex. calatoreste cu masina), sistemul îl "paseaza" de la un releu la altul, urmarindu-l peste tot unde se afla. Daca la trecerea în alta celula posesorul tocmai vorbeste la telefon, convorbirea sa nu este întrerupta si nici macar deranjata.

Cheia de autentificare (Ki)
Este o cheie de 128 bit utilizata la autentificarea SIM-ului (si in consecinta a telefonului mobil) in reteaua GSM. Este stocata pe SIM si nu este niciodata transmisa catre retea. Cheia de autentificare este inscriptionata de operator pe SIM in timpul procesului de personalizare.

Cheia de criptare (Kc)
SIM-ul contine algoritmul de criptare A8, care genereaza cheia de criptare Kc (64 bit) a convorbirilor telefonice si a SMS-urilor. Aceasta cheie este folosita pentru criptarea/decriptarea comunicatiilor voce/date dintre telefonul mobil si BTS. Interceptorul GSM pasiv poate calcula de la distanta aceasta cheie de criptare, iar cu ajutorul ei va decripta in timp real convorbirile telefonice si SMS-urile. In functie de reteaua GSM, cheia de criptare este schimbata la fiecare convorbire telefonica sau numai dupa un numar de convorbiri telefonice consecutive. Acest aspect nu reprezinta un impediment pentru un interceptor GSM, acesta calculand aproape de timpul real cheia de criptare de fiecare data cand va fi necesar.
Telefonul XCell Dynamic IMEI v2 are capacitatea de a detecta actiunea prin care interceptoarele GSM extrag si calculeaza cheia de criptare: trimiterea accelerata de cereri de autentificare RAND si receptionarea codurilor SRES trimise de telefon ca raspuns. O alerta vizuala si sonora va fi afisata pe ecranul telefonului (Ping Alert).

Codarea canalelor
Tehnica de protectie a semnalului radio impotriva deficientelor, prin adaugarea de redundanta a semnalului.

Estompare GSM (fade)
Fade sau estompare GSM reprezinta o schimbare lenta in puterea semnalului GSM.

IMEI
IMEI-ul este abrevierea de la "International Mobile Equipment Identity" si reprezinta un cod format din 15 caractere care este folosit pentru a identifica un telefon. Acest cod este unic, fiind un identificator care odata capturat de un interceptor GSM va fi utilizat la interceptarea si localizarea telefonului.
Acesta se poate afla simplu: formand *#06# pe telefon. Dupa introducerea acestei combinatii, codul IMEI al telefonului va fi afisat pe ecran.

IMSI
Abreviere de la International Mobile Subscriber Identity este un numar format din 15 cifre care este stocat pe SIM si care este alocat utilizatorului de catre operatorii de telefonie. Acest cod permite operatorul sa identifice abonatul functie de numarul de telefon. De asemenea, IMSI contine un cod ce identifica tara în care are contract abonatul. Alaturi de IMEI, IMSI-ul este un alt identificator unic capturat si utilizat de interceptoarele GSM in vederea interceptarii unui telefon mobil.

IMSI Catcher
Vezi interceptor GSM.

Interceptare ambientala
Reprezinta un apel invizibil initiat de operatorul interceptorului GSM catre un anumit telefon mobil, in vederea ascultarii/inregistrarii discutiilor sau zgomotelor din preajma telefonului, captate de microfonul telefonului mobil. Apelul de interceptare ambientala nu este vizibil pentru utilizatorul unui telefon mobil obisnuit.

Interceptarea convorbirilor telefonice
Reprezinta procesul prin care operatorul unui interceptor GSM, in baza capturarii identificatorilor unui telefon (IMEI, IMSI, TMSI) poate asculta/inregistra in clar convorbirile telefonice. In cazul utilizarii unui interceptor GSM pasiv, acesta va extrage si calcula prin procedee complexe cheia de criptare (Kc) a comunicatiilor GSM, stocata pe fiecare SIM. Aceasta va fi folosita la decriptarea in timp real (0,7 secunde) a convorbirilor telefonice si a SMS-urilor.

Interceptor GSM
Cunoscut si ca IMEI/IMSI catcher, este de fapt un dispozitiv portabil sau stationar care imita/cloneaza un BTS real, inserandu-se intre telefoanele mobile si BTS-ul real al operatorului GSM, fapt pentru care metoda este cunoscuta si sub denumirea de "Man in the Middle attack - MITM". Este utilizat in scopul interceptarii/ascultarii convorbirilor telefonice mobile si SMS-urilor, si deasemeni pentru localizarea telefoanelor mobile in teren. De regula actiunea unui interceptor GSM este invizibila si indetectabila pentru utilizatorul unui telefon mobil. Functionand ca un BTS virtual, dispozitivul captureaza totalitatea identificatorilor telfoanelor mobile din raza sa de actiune (IMEI, IMSI, TMSI, etc.) iar in baza lor efectueaza interceptarea acelor telefoane. Interceptorul GSM forteaza telefoanele mobile conectate la acesta sa nu utilizeze criptarea comunicatiilor voce/date, facand convorbirile telefonice si SMS-urile usor de interceptat si ascultat.
Exista trei tipuri de Interceptoare GSM: active, semi-active si pasive. Primele doua se bazeaza pe eliminarea sau scaderea criptarii A5/1 pentru a putea asculta/inregistra in clar convorbirile telefonice, in timp ce interceptoarele pasive se bazeaza pe extragerea si calcularea cheii de criptare Kc a comunicatiilor dintre telefon si BTS. Calcularea Kc este apropiata de timpul real (aprox. 0,7 secunde pentru unitatile de decriptare de ultima generatie) si este folosita in decriptarea convorbirilor telefonice.

Interfata radio GSM
Cunoscuta ca "GSM Air Interface", opereaza in banda de frecvente UHF.

LAC
Abreviere de la Location Area Code, este un identificator (numar) unic emis in eter de catre un grup de BTS-uri sau "relee" GSM, pentru optimizarea comunicatiilor. De regula cateva zeci sau chiar sute de BTS-uri impart acelasi BSC (Base Station Controller) care este responsabil de alocarea canalelor radio si controleaza transferul apelurilor si telefoanelor mobile dintr-o celula in alta.

Manipularea BCCH
Este o tehnica speciala utilizata la interceptarea telefoanelor mobile. Interceptoarele GSM utilizeaza manipularea BCCH pentru a da o putere virtuala sporita echipamentului radio de interceptare (cateva sute de wati), putere pe care telefoanele din raza de actiune o vor citi si interpreta ca atare, chiar daca puterea nominala la antena interceptorului este de doar 4-10W. Prin aceasta tehnica, telefoanele mobile vor alege intotdeauna si automat sa se conecteze la un interceptor GSM, pentru ca orice telefon mobil - indiferent de complexitatdea lui - este construit in asa fel incat sa se conecteze la BTS-ul (releul) cu puterea cea mai mare. Deasemeni, prin schimbarea parametrului Cell ID (toti ceilalti parametri de retea GSM raman neschimbati de catre interceptor: MCC, MNC, LAC) si al ARFCN-ului, interceptorul GSM forteaza telefoanele mobile aflate in raza sa de actiune sa trimita cereri de inregistrare, capturand in acest mod codurile de identificare ale fiecarui mobil: IMEI, IMSI, TMSI, classmark, etc.

MCC
Abreviere de la Mobile Country Code, reprezinta codul unic de tara al unei retele GSM.

MNC
Abreviere de la Mobile Network Code, reprezinta codul unic de retea al unei anumite retele GSM.

MSISDN
Abreviere de la Mobile Subscriber Integrated Services Digital Network-Number, acesta este de fapt numarul de telefon inscriptionat pe SIM. Pentru identificarea acestui numar, un interceptor GSM va captura mai intai IMEI-ul, IMSI-ul si TMSI-ul telefonului monitorizat dupa care va efectua un apel silentios (Silent Call) catre telefon, afland astfel numarul de telefon alocat SIM-ului. Vezi si Silent Call.

Operator GSM
Compania care asigura comunicatiile si serviciile GSM.

Securitate GSM
Bazându-se pe transmisii radio, sistemul GSM prezinta riscul principal al captarii ilegale a convorbirilor telefonice. El însa prevede ca semnalul sonor, înainte de a fi transmis, sa fie digitalizat si criptat, dispunând astfel de securitate la transmisie. Vezi si A5/0, A5/1, A5/2 si A5/3.

SIM Card
Abreviere de la Subscriber Identity Module, SIM-ul este un smart card care contine numarul de telefon (MSSIDN). SIM-ului ii este asociat codul IMSI, in timp pe ce tefonului mobil ii este asociat codul IMEI. Acesti identificatori sunt unici si de regula nu pot modificati. Sunt capturati de interceptoarele GSM si utilizati la interceptarea convorbirilor telefonice.

Silent Call
Apelul tacut sau Silent Call este un apel initiat de catre operatorul interceptorului GSM catre un anumit IMEI/IMSI capturat in prealabil, pentru a face corelatia intre acesti parametri si MSISDN (numarul de telefon). Cu ajutorul acestei metode, operatorul interceptorului GSM poate afla numarul de telefon alocat unui anumit IMEI/IMSI. Apelul tacut se executa printr-un procedeu denumit pinging, similar cu pinging-ul IP. Un astfel de apel tacut nu poate fi detectat de catre utilizatorul unui telefon mobil obisnuit. A nu se confunda cu apelul de interceptare ambientala, care inseamna ascultarea/inregistrarea discutiilor sau zgomotelor capturate de microfonul telefonului interceptat, atunci cand acesta se afla in standby.
Telefonul XCell Dynamic IMEI v2 are capacitatea de a detecta apelurile tacute, declansand o alarma vizuala si sonora.

Silent SMS (SMS invizibil/tacut)

Politia si multe dintre serviciile secrete straine si autohtone utilizeaza metoda clandestina a trimiterii SMS-urilor invizibile in vederea localizarii suspectilor sau a persoanelor disparute. Aceasta metoda presupune trimiterea de mesaje SMS invizibile pentru utilizatorul unui telefon obisnuit, mesaje care vor determina un raspuns automat din partea telefonului catre entitatea care a trimis SMS-ul invizibil. Mesajele de raspuns vor contine si datele de pozitionare GSM ale telefonului interogat.

Cunoscute si sub denumirea de Flash SMS, acestea se bazeaza pe un raspuns deasemeni invizibil al telefonului mobil interogat, denumit "ping". Inginerii software ai companiei Silent Services care a creat prima aplicatie destinata localizarii telefoanelor mobile prin aceasta metoda, declara: "SMS-urile invizibile permit utilizatorului sistemului sa trimita un mesaj catre un telefon mobil, fara ca utilizatorul telefonului sa aiba cunostinta despre acest lucru. Acest mesaj este respins de catre telefon si nu lasa nicio urma. Ca rezultat al acestui SMS, cel care a trimis SMS-ul invizibil va primi si un mesaj de confirmare a livrarii, din partea retelei GSM."
Initial SMS-urile invizibile au fost utilizate de operatorii GSM pentru a verifica daca un anumit telefon este inregistrat in retea (deschis) si pentru a testa reteaua GSM, fara a deranja utilizatorii. Acum insa, politia si serviciile secrete au gasit o alta utilizare a acestei tehnici. Neil Croft, absolvent al Universitatii din Pretoria (Africa de Sud ), Facultatea de Informatica, explica: "Trimiterea unui SMS invizibil seamana cu trimiterea unui SMS obisnuit, cu exceptia faptului ca telefonul mobil nu va sesiza primirea mesajului intrucat informatiile continute de SMS sunt modificate in ceea ce priveste schema de date codificate. Astfel, utilizatorul telefonului nu va observa nimic. Un SMS invizibil poate ajuta Politia sa localizeze un telefon mobil fara ca posesorul acestuia sa aiba cunostinta de operatiune."

Chestiuni tehnice: pentru a trimite un SMS invizibil, serviciile secrete apeleaza la reteaua GSM si la portalurile de expediere a SMS-urilor online denumite SMS Gateway, ca de exemplu Jataayu SMS gateway. Acestea ajuta la interconectarea procesarii si a sistemelor GSM. Metoda trimiterii in masa a SMS-urilor invizibile pare a fi utilizata pe larg de catre serviciile de securitate. In Noiembrie 2011 Anna Conrad, membra a Die Linke (o formatiune politica de dreapta din Germania) a trimis o scrisoare deschisa catre Parlamentul Local, in legatura cu ingrijorarea determinata de utilizarea SMS-urilor invizibile de catre Politia Germana. Parlamentul Local a raspuns: in anul 2010 in land-ul german in discutie au fost desfasurate 778 de investigatii si trimise un numar de 256.000 de SMS-uri invizibile, pentru localizare.
Mathias Monroy, un jurnalist de la Heise Online apreciaza ca aceasta tehnica de monitorizare si localizare prolifereaza accelerat si necontrolat, ca rezultat al unui vid legislativ in domeniu: "Aceasta este foarte problematic pentru intimitate, din moment ce este neclar din punct de vedere legal daca un SMS invizibil reprezinta sau nu comunicatie (...). Statul considera ca nu este vorba despre comunicatii atat timp cat mesajele invizibile nu au continut. Aceast fapt este util serviciilor secrete, intrucat SMS-ul invizibil neputand fi incadrat in categoria comuniactiilor, nu cade sub incidenta legislatiei germane privind telecomunicatiile si nici a Art. 10 din Constitutia Germana."
La 6 Dec. 2011, ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich a anuntat ca Politia Germana si serviciile secrete au trimis o medie de 440.000 SMS-uri invizibile in fiecare an, de cand au inceput sa utilizeze aceasta metoda de localizare a telefoanelor mobile. Dupa trimiterea fiecarui SMS invizibil pentru localizare, Politia si serviciile secrete contacteaza operatorii de telefonie mobila (Vodafone, E-Plus, O2 si T-Mobile) pentru accesarea informatiilor privind locatia telefoanelor. Pentru colectarea, agregarea si interpretarea datelor brute oferite de operatorii GSM, Politia Germana utilizeaza Koyote si rsCase, aplicatii software furnizate de Rola Security Solutions, o companie care furnizeaza "solutii software pentru Politie".

SMS-ul invizibil permite localizarea cu precizie a unui telefon mobil, prin utilizarea retelei GSM asa cum explica Karsten Nohl: "Putem localiza un telefon mobil prin identificarea a trei antene (relee) GSM apropiate de telefonul tinta, dupa care prin triangulatie se masoara distanta dintre antene si telefonul mobil prin cuantificarea timpilor de raspuns ai telefonului mobil la SMS-urile invizibile. Un telefon mobil isi actualizeaza automat si constant prezenta in reteaua GSM, dar in momentul in care persoana se pune in miscare informatiile referitoare la pozitia telefonului nu sunt actualizate imediat. Prin trimiterea unui SMS invizibil, locatia precisa a telefonului este actualizata instant. Aceasta metoda este foarte utila pentru ca permite localizarea exacta a unui telefon in orice moment, doar prin intermediul undelor radio."
Aceasta tehnica este cu mult mai eficienta si exacta decat simpla localizare bazata pe pozitia celulei GSM, asa cum François-Bernard Huyghe - cercetator la IRIS - a declarat: "Aceasta este singura metoda practica ce permite monitorizarea si localizarea instantanee a unui telefon mobil cand se afla in standby. Dupa aceea, Politia urmareste informatiile prin intermediul operatorului GSM. Deasemeni compania privata care prelucreaza datele, le poate pune la dispozitia investigatorilor sub forma unei harti digitale pe care poate fi vazuta pozitia telefonului in timp real."

Beneficiile tehnicii SMS-urilor invizibile nu se opresc aici: prin expedierea unui numar mare de asemenea SMS-uri serviciile secrete pot suprima semnalul unui telefon mobil, pot reactiva semnalul telefonului sau pot determina epuizarea accelerata a bateriei telefonului, care astfel se va inchide. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne german a declarat pentru OWNI: "Politia germana si serviciile secrete utilizeaza SMS-urile invizibile pentru reactivarea telefoanelor inactive si actualizarea pozitiei acestora, de exemplu atunci cand acestea se misca in timpul unei anchete. SMS-ul invizibil este o tehnica investigativa de valoare, fiind doar o parte a operatiunilor de monitorizare a telecomunicatiilor aprobate de judecator intr-un anumita cauza, fara a viola drepturile fundamentale ale omului si intimitatea acestuia."

In Franta, Politia si serviciile secrete colaboreaza cu Deveryware, un "operator de geolocatie". Deveryware comercializeaza doar catre companii produsul "Geohub", un sistem de localizare a angajatilor. Sistemul combina localizarea GSM si GPS cu "alte tehnici de localizare in timp real". Chestionat de OWNI daca trimiterea SMS-urilor invizibile este una dintre tehnicile de localizare folosite, raspunsul companiei a fost unul evaziv: "Cu regret va informam ca nu va putem raspunde la intrebare, datorita confidentialitatii impuse de restrictiile legale." Aplicatiile software Deveryware permit investigatorilor sa intocmeasca o harta cu istoricul deplasarilor suspectului (telefonului). Laurent Ysern, seful sindicatului Politiei franceze (SGP Police) a declarat: "Toate serviciile de investigatii au acces la platforma Deveryware. Cu acest sistem cineva poate monitoriza o persoana fara a se afla in permanenta in spatele ei. Nu sunt necesare urmariri, astfel ca vor fi mobilizate mai putine resurse umane si tehnice."

In timp ce in Germania ministrul de interne a raspuns chestionarilor in termen de 48 de ore, Guvernul francez a ramas in mod straniu, tacut. A existat doar un singur raspuns din partea Departamentului de Presa al Politiei Nationale: "Din nefericire nimeni din cadrul Politiei Judiciare ori a Biroului de Siguranta Publica nu doreste sa comenteze acest subiect, acestea fiind tehnici investigative..."
Tacere deasemeni si din partea operatorilor GSM francezi SFR si Bouygues Telecom. Sebastien Crozier, un reprezentant al France Telecom-Orange a declarat: "Operatorii colaboreaza intotdeauna cu Politia, fiind o obligatie de ordin public: se comporta in concordanta cu solicitarile judiciare... Nu este standardizata nicio metoda anume, trimiterea SMS-urilor invizibile fiind doar una dintre metodele folosite pentru localizarea telefoanelor mobile. Utilizam aceasta tehnica in principal pentru "reactivarea" telefonului."

Pana in 2013 utilizarea acestei metode de monitorizare si localizare va cunoaste o dezvoltare industriala. Ministerul Justitiei din Franta va infiinta cu ajutorul companiei Thales o noua platforma nationala de interceptare judiciara a telefoanelor (PNIJ) care va centraliza toate interceptarile legale, ingloband si operatiunile de localizare a telefoanelor. Sebastien Crozier remarca: "Aceasta interfata dintre ofiterii de politie si operatorii GSM va reduce costurile de procesare la jumatate, intrucat pana acum costurile au fost insumate statie cu statie... Vor exista mai multe aplicatii ale platformei, care vor fi mai putin costisitoare pentru Politie. Sursa.

Telefoanele XCell Stealth au capacitatea de a bloca SMS-urile invizibile prin simpla stergere a numarului centrului de mesaje (SMS center number) stocat in telefon. Navigati la Menu > Messages > Settings > Text messages > Sending options > Service center > stergeti numarul centrului de servicii SMS > Save > Exit.
Va rugam sa notati faptul ca aceasta operatiune va avea ca rezultat si imposibilitatea transmiterii SMS-urilor clasice de pe telefon.

In cazul in care doriti sa aflati daca telefonul va este supus operatiunilor de localizare GSM prin SMS-uri invizibile, activati functia UnPing (existenta doar la versiunea XCell Stealth Dynamic IMEI v2). Din acest moment vor fi afisate alerte vizuale pe ecranul telefonului, care vor contine numarul de ping-uri (interogari sau SMS-uri invizibile) receptionate de telefon in perioada de timp setata (vezi Manualul de utilizare). Alaturi de alertele vizuale vor fi declansate si cele sonore.
Va fi generat si un fisier text in care vor fi salvate toate alertele de localizare: data, ora, codul de zona (LAC) si indicativul numeric al BTS-ului care a transmis SMS-ul invizibil.

Site GSM
Echipamentul de transmisie/receptie inclusiv antenele GSM ale unui BTS, care servesc la conectarea unui telefon mobil la reteaua GSM.

TMSI

Abreviere de la Temporary Mobile Subscriber Identity, TMSI este un identificator temporar al abonatului mobil. Acesta este un numar local (maxim 32 biti) de identificare a unui abonat mobil. El se foloseste în interiorul zonei deservite de o baza de date temporara (VLR) si se utilizeaza în loc de IMSI, pentru a evita transmiterea acestuia în clar pe interfata radio. Aceasta masura de precautie este necesara deoarece IMSI contine identitatea abonatului mobil, ceea ce poate permite si identificarea frauduloasa a echipamentului mobil. TMSI este în schimb un corespondent local al IMSI - în interiorul zonei deservite de VLR - ceea ce face ca transmiterea sa în clar pe interfata radio sa nu permita obtinerea frauduloasa a identitatii mobilului.

Translatia telefonului mobil in reteaua GSM (GSM Handover)
Se refera la procesul prin care un telefon mobil este transferat de la un releu GSM la altul, atunci cand mobilul se afla in miscare. Un proces identic are loc si in momentul in care telefonul mobil este monitorizat de un interceptor GSM.

Triangulatia
Cum functioneaza localizarea telefonului mobil prin triangulatie, si cat de acurata este?
Exista doua metode de localizare a pozitiei unui telefon mobil. Telefoanele mobile echipate cu capabilitati GPS utilizeaza semnalul satelitilor GPS pentru a stabili locatia foarte exact. A doua metoda este mai putin acurata, fiind adesea denumita triangulatie BTS (Cell Tower Triangulation), referindu-se la modul in care BTS-urile (releele GSM) care receptioneaza semnalul telefonului mobil pot fi utilizate pentru a fi calculata pozitia telefonului mobil.
Conform unor estimari ale industriei de profil, aproximativ 11% din totalul telefoanelor produse in acest an vor avea capabilitati GPS, astfel incat restul de 89% vor putea fi localizate doar prin metoda triangulatiei BTS.


Ce este triangulatia BTS?
Intr-o situatie ideala, semnalul unui telefon mobil poate fi receptionat de trei sau mai multe BTS-uri, putand fi efectuate calculele de triangulatie in vederea stabilirii pozitiei. Din punct de vedere geometric si matematic, daca se cunoaste distanta dintre un obiect si trei puncte distincte, se poate calcula locatia aproximativa a obiectului fata de cele trei puncte de referinta. Calculul geometric se aplica si in cazul telefoanelor mobile, din moment ce este cunoscuta pozitia exacta a BTS-urilor care receptioneaza semnalul telefonului si poate fi estimata distanta dintre telefon si fiecare dintre cele trei BTS-uri, in baza timpilor de raspuns la trimiterea unui ping catre telefon si intoarcerea ping-ului de raspuns de la telefon catre BTS.

In multe dintre cazuri exista mai mult decat trei BTS-uri care receptioneaza semnalul telefonului, ceea ce permite calcularea si mai exacta a pozitiei telefonului (in acest caz denumirea de "triangulatie" nefiind corecta, utilizandu-se mai mult decat trei puncte de referinta). In zonele urbane aglomerate acuratetea localizarii telefoanelor mobile este mult mai ridicata deoarece exista multe BTS-uri care acopera cu semnal zona in care se afla telefonul. In cazul in care telefonul se afla in interiorul unor constructii masive sau sub nivelul pamantului, localizarea BTS ramane singura disponibila din moment ce semnalul GPS nu ajunge in aceste zone.

Pentru multe retele GSM triangulatia BTS poate fi si mai exacta, din moment ce multe dintre BTS-uri utilizeaza antene directionale sau sectoriale (sector panel antenna) iar directia din care telefonul trimite semnalul poate fi identificata si mai acurat. Combinand directia semnalului si distanta dintre telefon si BTS, exactitatea localizarii telefonului poate fi destul de mare chiar si in cazul folosirii doar a doua BTS-uri ca puncte de referinta.

Cu toate acestea, exista multe locuri în care sunt mai putine BTS-uri disponibile, cum ar fi la marginea oraselor si în zonele rurale. Daca sunt disponibile mai putin de trei BTS-uri, localizarea telefonului va fi mai putin precisa. In orasele in care exista multe structuri si cladiri verticale si care pot constitui bariere in calea semnalului GSM, se utilizeaza mai multe BTS-uri distribuite in asa fel incat sa se asigure un semnal uniform. In zonele rurale exista relativ putine BTS-uri iar semnalul telefonului poate fi preluat doar de catre unul dintre ele pe o distanta mult mai mare.
In zonele in care semnalul telefonului este preluat doar de catre un singur BTS echipat cu antene directionale, exactitatea localizarii telefonului va fi scazuta. In zonele rurale raza de acoperire a unui BTS poate varia de la un sfert de mila (400 metri) si pana la cateva mile, in stransa dependenta de obstacolele fizice care pot bloca semnalul BTS-ului.

Cat de extinsa este monitorizarea din partea serviciilor speciale?
Nicio persoana civila nu are acces la aceste informatii. Unele guverne ale tarilor UE ca de exemplu Guvernul britanic, au legi si practici care permit guvernului sa colecteze si sa utilizeze informatiile obtinute prin aceste mijloace, fara a fi obligate a dezvalui sursa acestora ori metodele prin care au fost obtinute. Capitolul 8 al procedurilor privind declasificarile apartinand Parchetului britanic statueaza ca "abilitatile organelor legale de a lupta impotriva criminalitatii includ utilizarea de surse sub acoperire, operatiuni sub acoperire, supraveghere operativa, etc." si "protejarea metodelor secrete de lupta impotriva criminalitatii".
Potrivit estimarilor fostului director al Grupului International de Analiza si Raportare a NSA (NSA World Geopolitical and Military Analysis Reporting Group) William Binney, NSA a analizat aproximativ 200 de milioane de "tranzactii" - apeluri telefonice, email-uri si alte forme de comunicatii date - doar in Statele Unite (aprilie 2012). Agentiile guvernamentale nu sunt singurele interesate in datele personale stocate sau transmise prin intermediul telefonului mobil. Si infractorii cobernetici pot avea acum acces la informatiile la care in trecut aveau acces doar agentiile guvernamentale si de spionaj.

Localizarea telefonului tinta, efectuata de interceptoarele GSM cu capabilitati de localizare.
Metoda se bazeaza pe utilizarea a doua vehicule. Primul vehicul este echipat cu un sistem GSM care forteaza telefonul tinta sa emita un semnal continuu. Al doilea vehicul este dotat cu interceptorul GSM si echipamentul de localizare. Directia in care se afla telefonul tinta este afisata ca un marker geografic iar puterea semnalului telefonului este afisata ca o bara grafica si ca indicativ numeric totodata. Un ton audio va creste in frecventa pe masura ce interceptorul se apropie de telefon, pana cand semnalul audio de detectie devine clar atunci cand interceptorul se afla in imediata apropiere a telefonului.

Telefoanul XCell Dynamic IMEI v2 detecteaza in timp real aceasta transmisie continua ca pe un numar anormal de mare de cereri de re-inregistrare transmise de reteaua GSM. Cand telefonul detecteaza un ping venind de la reteaua GSM sau de la un sistem de localizare descris mai sus, utilizatorul telefonului va fi alertat deindata.

DISCLAIMER:
XCell Technologies nu este responsabila de schimbarea IMEI-ului telefonului. Telefoanele sunt livrate cu IMEI-ul original acordat de producator si orice schimbari ale acestuia sunt sub controlul direct al utilizatorului. De fapt IMEI-ul original al telefonului nu este niciodata modificat, ci doar cel generat pentru reteaua GSM sau interceptoarele GSM., fiind un IMEI virtual si aleatoriu. Mai mult, telefonul este conceput in vederea alertarii utilizatorului atunci cand telefonul este interceptat de terti. Compania este exonerata de raspundere in cazul oricarui abuz sau utilizare gresita a telefonului.create counter